Nijbroek

De Nederlands Hervormde Kerk van Nijbroek huisvest een orgel uit 1861, gemaakt door orgelbouwer H. Knipscheer uit Amsterdam. Aanvankelijk onderhandelden de kerkvoogden en de notabelen van de Hervormde gemeente Nijbroek in 1859 met orgelbouwer Naber uit Deventer, die ook orgels in de kerken van Terwolde, Voorst en Bussloo gemaakt heeft. Knipscheer werd uiteindelijk de opdracht vergund, en het lijkt erop dat finaciƫle overwegingen hierbij een doorslaggevende rol hebben gespeeld.

Knipscheer voltooide het Nijbroekse orgel in 1862. Toen het orgel geplaatst was en de gipsen beelden erop moesten, bleek voor het Davidsbeeld op de middelste toren niet voldoende ruimte te zijn. Rigoureus werd een deel van de gewelfrib weggehakt, zodat het beeld toch op het orgel paste.

Het kerkgebouw waarin het Knipscheer-orgel zijn plek gekregen heeft dateert uit de veertiende eeuw. In 1339 werd Nijbroek kerkelijk zelfstandig en werd de bestaande kapel tot parochiekerk verheven. In de loop van de daaropvolgende eeuwen werden verschillende aanpassingen gedaan aan het gebouw. Zo werd ondermeer het schip verbreed en werd de toren verhoogd.

 

Stiching Monumentale Orgels Voorst, Kerk Nijbroek Stichting Monumentale Orgels Voorst, Orgel Nijbroek Stichting Monumentale Orgels Voorst, Orgel Nijbroek

Home | SMOV | Sitemap | Boek & CD | Contact