Terwolde

Het orgel in de Nederlandse Hervormde kerk van Terwolde werd gebouwd in 1827 en was een schenking van Gerrit Noordink uit Deventer omdat hij van de Terwoldse kerk een stuk land had kunnen kopen dat tussen twee landerijen van hem lag. Het orgel werd gebouwd door Carl Friedrich August Naber: In een bewaard gebleven verslag over de dag van de inwijding (2 september 1827) staat: "Het Orgel is vervaardigd, door den kundigen C.F.A.Naber, Orgelmaker, te Deventer; geexamineerd, en op de voortreffelijkste wijze zamengesteld bevonden door den beroemden Heer J.F.van der Dussen, Organist van de Bovenkerk, te Kampen, welke hetzelve bij gelegenheid der inwijding bespeelde, en ons, des namiddags op een keurig Orgel-concert onthaalde".

Het vrij gaaf bewaarde en elegant klinkende instrument is het eerste zefstandige werkstuk van orgelbouwer Carl Friedrich August Naber uit Deventer (1797-1861). Opvallend is dat de vormen van dit orgel sierlijker zijn dan die van zijn latere orgels. De orgelkas is rijk versierd met houtsnijwerk. De ornamenten op de kas zijn in Empire-stijl.

In de periode 1992-1993 werd, aansluitend op de restauratie van de kerk van Terwolde, ook het orgel gerestaureerd door orgelbouwer Gebr. Reil te Heerde. Reil moest het orgel niet alleen schoonmaken maar ook een groot aantal onderdelen repareren. Een groot aantal van de in totaal 1149 pijpen moest worden uitgedeukt; andere pijpen moesten met hun voetstuk worden vervangen. Oxydatie had in de loop der tijd het metaal veel schade berokkend. De kleurstelling, die in de loop der decennia wijzigingen had ondergaan, werd in zijn oorspronkelijke staat van 1852 teruggebracht. De Ionische zuilen en het hoofdgestel van de orgelgalerij werden gemarmerd in een blauwgroene tint.

 

Stiching Monumentale Orgels Voorst, Kerk Terwolde Stichting Monumentale Orgels Voorst, Orgel Terwolde Stichting Monumentale Orgels Voorst, Orgel Terwolde

Home | Sitemap | Boek & CD | Contact