Twello

Het orgel voor de Nerdelandse Hervormde kerk van Twello werd gebouwd door de Utrechtse orgelmaker Abraham Meere (1761-1841), die in de loop van zijn leven veertig historisch waardevolle orgels heeft gebouwd. Het Twellose orgel is niet het enige Meere-orgel in de omgeving. Een ander fraai exemplaar van de hand van vader en zoon Meere staat in de Nederlandse Hervormde kerk in Epe. Deventer, Olst, Holten en Bathmen hebben ooit Meere-orgels gehad, maar die zijn daar alle verdwenen. Omdat het Twellose orgel nog in originele staat verkeert, staat het op de Rijksmonumentenlijst.

Van de vijf kerken in de gemeente Voorst, die in het bezit zijn van een monumentaal orgel, heeft de Twellose kerk als eerste - in 1819 - een orgel gekregen. Orgelbouwer Meere maakte - nu bijna tweehonderd jaar geleden - een orgel met één klavier met tien stemmen en een aangehangen pedaal. Het werd geschonken door Coenradina Willemina, barones van Reede tot de Parkeler. Niet alleen schonk de freule het orgel, maar zij betaalde ook het salaris van de organist en de orgeltrapper. Onder het front van het orgel werd het familiewapen van de schenkster aangebracht.

Drie jaar na de bouw al, in 1822, werd het orgel uitgebreid met een onderpositief van zes registers en een tweede klavier. Daarvoor moest er in het instrumentarium wat worden geschoven met het mechaniek en klaviatuur en werd de orgelkas dieper gemaakt. Orgelbouwer Georg Heinricht Quellhorst voerde deze uitbreiding uit.

 

Stiching Monumentale Orgels Voorst, Kerk Twello Stichting Monumentale Orgels Voorst, Orgel Twello Stichting Monumentale Orgels Voorst, Orgel Twello

Home | SMOV | Sitemap | Boek & CD | Contact