Voorst

Ook in deze laat-gotische kerk met romaanse toren staat een prachtig door orgelmaker Carl Friedrich August Naber gebouwd orgel. Het crêmekleurig geschilderde orgel is bekleed met veel goudkleurige ornamentuur. Het is, evenals het orgel van Bussloo, een balustrade-orgel en heeft eveneens één klavier. Het orgel telt 863 pijpen.

Bovenop de middentoren van het orgel bevindt zich een wapenschild van de familie Schimmelpenninck van der Oye van de Poll. Deze familie, die vanouds een belangrijke rol speelde in het (kerkelijk) leven van Voorst, heeft de aankoop van het orgel gefinancierd. Dat was in 1843, het jaar waarin de kerk een ingrijpende restauratie onderging.

Het orgel was een grote aanwinst en bevindt zich -met uitzondering van de trompetregisters en de pulpeten- nog steeds in zijn oorspronkelijke staat. Drie restauraties - in 1880 door de firma Koch te Amsterdam, in 1914 door de firma Proper te Kampen en in 1983 door de firma Gebr. Reil te Heerde - hebben hieraan niets afgedaan.

 

Stiching Monumentale Orgels Voorst, Kerk Voorst Stichting Monumentale Orgels Voorst, Kerk Voorst Stichting Monumentale Orgels Voorst, Orgel Voorst

Home | SMOV | Sitemap | Boek & CD | Contact